تاریخ : دوشنبه 19 مهر 1400
کد 207
هفته سلامت روان1400
هفته سلامت روان از ۱۸ الی ۲۴ مهرماه برگزار می‌شود
عناوین روزهای هفته سلامت روان را به شرح زیر می باشد:
 
یکشنبه ۱۸ مهر: نقش سیاستگذاران در دسترسی عادلانه به خدمات سلامت روان
دوشنبه ۱۹ مهر: نقش تحریم‌ها بر نابرابری سلامت روان در پاندمی کرونا
سه‌شنبه ۲۰ مهر: رابطه‌ منصفانه‌ ارائه‌دهندگان خدمات سلامت روانی - اجتماعی با خدمت‌گیرندگان
چهارشنبه ۲۱ مهر: تأثیر انگ بر نابرابری خدمات سلامت روان در جامعه
پنجشنبه ۲۲ مهر:  ضرورت توسعه عدالت اقتصادی و اجتماعی در بهبود سلامت روان جامعه
جمعه ۲۳ مهر: سواد سلامت روان و بهره‌مندی از خدمات
شنبه ۲۴ مهر: نقش حاکمیت در توانمندسازی افراد دارای معلولیت
(جسمی و ذهنی)

سلامت روان در جهانی نابرابر

بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ وضعیت سلامت روان افراد را در بسیاری از نقاط جهان تشدید کرده و موارد جدید ابتلا به بیماری‌های روانی را افزایش داده و موارد قبلی را نیز بدتر کرده  همچنین اختلالات قابل‌توجهی در خدمات مربوط به اختلالات روانی، عصبی و مصرف موادمخدر ایجاد کرده است. همه‌گیری و عدم قطعیت اقتصادی ناشی از آن بر سلامت روانی بسیاری از افراد تاثیر منفی گذاشته و نگرانی‌هایی را برای افرادی که از قبل با بیماری روانی زندگی می‌کردند را افزایش داده است.

بسیاری از افراد که با فشار بیشتر سلامت روان مواجه بوده‌اند و دسترسی کمتری به درمان داشته‌اند به‌طور نامتناسب تحت تاثیر آثار روانی بیماری همه‌گیر قرار گرفته‌اند. این موضوع در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد، زیرا بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ نابرابری‌های طولانی‌مدت را در سلامت روان برجسته و عمیق کرده و ضروری است که تلاش کنیم مراقبت‌های بهداشت روانی برای همه به واقعیت مبدل شود. با این حال، دلایلی برای خوش‌بینی وجود دارد که دولت‌های سراسر جهان به افزایش خدمات بهداشت روانی با کیفیت در همه سطوح نیاز دارند و برخی از کشورها روش‌های جدیدی برای ارائه خدمات بهداشت‌روانی به جمعیت خود یافته‌اند.

موضوع روز جهانی سلامت روان در سال ۲۰۲۱ «سلامت روان در جهانی نابرابر» اعلام شده که فدراسیون جهانی بهداشت روان آن را تعیین کرده است. موضوع «سلامت روان در جهان نابرابر» با هدف افزایش آگاهی از نابرابری در دسترسی به مراقبت‌های بهداشت‌روانی در سطح محلی و جهانی برای افراد حاشیه‌نشین، به ویژه برای افرادی که در فقر زندگی می‌کنند، ارائه می‌شود. بر اساس داده‌های سازمان ملل‌متحد در سال ۲۰۱۶ سالانه نزدیک به ۸۰۰ هزار نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست دادند و ۷۹ درصد از خودکشی‌های جهانی در کشورهای با درآمد کم و متوسط اتفاق می‌افتد.

سازمان ملل‌متحد تضمین زندگی سالم و ارتقاء سلامت‌ روان و بهزیستی افراد را یکی از اهداف توسعه‌ پایدار خود قرار داده است.  تعداد پناهندگان بین‌المللی به دلیل درگیری‌های سیاسی و اجتماعی مداوم رو به افزایش است. پناهندگان در معرض چالش‌های شدید روانی و تجربه‌های آسیب‌زا قرار دارند، بنابراین خطر اختلالات‌روانی افزایش می‌یابد. تصور می‌شود افراد مسن و گروه‌های مهاجر، بیشتر در معرض انزوای اجتماعی و تنهایی هستند که می‌تواند باعث بهزیستی روانی بدتر شود.

در زمان شیوع بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ دسترسی به مراقبت و حمایت از سلامت روان همانند گذشته اهمیت دارد زیرا این بیماری تاثیر نابرابری بر سلامتی افراد داشته و چالش‌های بهداشت روان را بیشتر کرده است که شامل ابتلا به بیماری، ناراحتی، از دست‌دادن شغل، عدم امنیت شغلی و انزوای اجتماعی به علت رعایت فاصله فیزیکی می‌شود البته استفاده از روش‌های درمانی از راه‌دور افزایش یافته است اما در برخی از مناطق محدودیت‌هایی نیز دارد. طبق اعلام فدراسیون جهانی بهداشت روان (WFMH) بین ۷۵ تا۹۵ درصد از افراد مبتلا به اختلالات‌روانی در کشورهایی با درآمد کم و متوسط به هیچ خدمات بهداشت‌روانی دسترسی ندارند.

افسردگی، مهم‌ترین مشکل مرتبط با سلامت روان

افسردگی یکی از مهمترین مشکلات مرتبط با سلامت روان است. افسردگی ارتباط تنگاتنگی با استرس دارد و شایع‌ترین بیماری‌هاست که حدود  ۱۵ تا ۲۰ درصد از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. افسردگی نحوه عملکرد مغز را نیز تغییر می‌دهد، بر سیستم‌ایمنی تاثیر می‌گذارد و می‌تواند افراد را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت، سرطان، بیماری کلیوی و مشکلات قلبی قرار دهد. اگرچه افسردگی یک اختلال روانی است اما در سلامت جسمی و رفاه نیز موثر است. استرس درمان نشده می‌تواند منجر به مشکلات مختلف روحی و جسمی ازجمله افسردگی و فشار خون بالا و دیابت شود. شناسایی و درمان زودهنگام بیماری افسردگی برای مقابله با تاثیرات آن بسیار مهم است.

سلامت روان و کووید 19